
L'EDAT MITJANA
ALTRES MANIFESTACIONS MUSICALS
Dins la música religiosa de l'edat mitjana, existeixen melodies escrites en la llengua de poble i no en llatí que no estaven destinades a les celebracions litúrgiques i que semblen una fusió de la música religiosa culta i la música popular folklòrica.
A l'Estat Espanyol, es conserven alguns dels documents més importants:
a) Cantigas de Santa María: escrit durant el regnat d'Alfons X el Savi, entre 1250 i 1280. És un manuscrit ple d'il.lustracions i miniatures amb més de 400 melodies de lloança a la Mare de Déu escrites en gallec que s'acompanyaven amb instruments.
b) Misteri d'Elx: escrita al País Valencià, concretament a Elx. És una mostra de teatre religiós que representa l'Assumpció de la Verge Maria als cels. Escrit en llengua catalana i conté 33 parts musicals, monòdiques i polifòniques alternades amb parts parlades. Cantada sense acompanyament d'instruments, excepte l'orgue o la guitarra en alguns fragments. Declarat l'any 2001 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i se celebra de l'11 al 15 d'agost a l'esglèsia de Santa Maria d'Elx.
c) Cant de la Sibil.la: es cantava a la nit de Nadal a moltes esglésies de Catalunya i d'altres indrets d'Europa. És una mostra de teatre religiós primitiu que es cantava ja al segle X en llatí. Al segle XII va ser traduit al català. Al segle XVI començà la desaparició al prohibir-se aquest costum medieval pel Concili de Trento. Actualment s'ha recuperat en alguns indrets com a l'esglèsia de Santa Maria del Mar de Barcelona.
d) Llibre Vermell de Montserrat: llibre copiat a Catalunya al final del segle XIV que servia per entretenir als peregrins. Conté cançons i danses en llatí i en català antic, a una, dues i tres veus, que es cantaven i ballaven a l'interior del monestir o a les places de fora. Algunes peces tenien influències de l'Ars Nova francesa.